Information och livsmedel som innehåller E160d, Lycopen

Information om E160d, Lycopen

Nedan finner du en lista med alla matvaror, produkter eller livsmedel som vi hittar i vår databas som innehåller E160d, Lycopen. Tillsatsen är av typen Färgämne.

Lykopen är tillsammans med ß-karoten den karotenoid som normalt förekommer i högst halt i kroppen, och då främst i blodplasman. Forskningen har på senare tid fokuserat en hel del på karotenoidernas antioxidativa egenskaper och kartläggning av dess förekomst. Då lykopen innehåller fler dubbelbindningar än övriga karotenoider som valts ut i dessa studier – 13 mot övriga karotenoiders 11 – och de antioxidativa egenskaperna står i förhållande till antalet dubbelbindningar, är det troligt att lykopen har högre antioxidativ potential än de andra karotenoiderna. I studier har det dessutom visat sig en positiv inverkan på karotenoid-absorptionen genom värmebehandling, det vill säga att exempelvis kokt tomatsås ger en högre åtkomst av lykopen än färska tomater. Tomater och tomatprodukter har det största lykopeninnehållet i livsmedel, men lykopen förekommer även i aprikoser, blodgrape, vattenmelon, skär guava, papaya, röd paprika, havtorn, gojibär och nypon. Som livsmedelsfärgämne har lykopen E-nummer E 160 d.

*Läs alltid på förpackning för att vara säker! Innehåll kan ha ändrats eller blivit fel!

*Mer information kan sökas fram på wikipedia.se