Nedan finner du en lista med alla matvaror, produkter eller livsmedel som vi hittar i vår databas som innehåller E160b, Annattoextrakt. Tillsatsen är av typen Färgämne.
Annatto, roucou, orlean eller orleana är ett derivat från annattoträdet i släktet bixa, som huvudsakligen växer i Amerikas tropiska regioner och som används för att producera färgämnen och smaktillsats. Doften har beskrivits som "lätt pepprig med en gnutta muskotnöt" och smaken som "ganska söt och pepprig". Annattofröt innehåller runt 5 % pigment, som består av 70-80 % bixin, som är en apokarotenoid och ett färgämne. Som en tillsats har annatto e-numret E160b. Den fettlösliga delen av det grova extraktet kallas bixin och den vattenlösliga delen kallas norbixin. Båda har samma e-nummer som annatto. I USA är annattoextraktet listat som en livsmedelstillsats befriad från attester och anses ofta vara en naturlig färg. Den gulorangea färgen tillverkas av bixin och norbixin ihopblandat, som är klassificerat som xantofyll som är en slags karotenoid. Hursomhelst har de till skillnad från betakaroten inte rätt kemisk struktur för att klassas som Vitamin A-mediciner. Ju mer norbixin det är i färgen, desto gulare blir resultatet. Ju mer bixin det är i färgen, desto rödare blir färgen. Om man inte använder en version som är säker mot syra får den en rosa nyans vid lågt ph-värde. En röd färg utvunnen ur färgämnet kallas orleana, en gul färg orellin. Annatto har kopplats till många fall av matrelaterade allergier och är det enda naturliga färgämne som tros orsaka lika många allergiska reaktioner som artificiella färgämnen. Då det är ett naturligt färämne använder företag annatto för att kunna marknadsföra sina produkter som "naturliga" eller "inga artificiella färger". Trots att det rör sig om "naturlig produkt" har insatsen av pesticider vid kultiveringen lett till viss försiktighet inom europeisk livsmedelsindustri.
*Läs alltid på förpackning för att vara säker! Innehåll kan ha ändrats eller blivit fel!
*Mer information kan sökas fram på wikipedia.se